Groningen - Tot voorkort keken de arrestanten in de cellencomplexen in Leeuwarden en Groningen tijdens de luchtmomenten uit op witte of grijze betonnen muren. Een groep studenten van Academie Minerva bracht daar verandering in. In opdracht van de politie ontwierpen zij verschillende landschappen die ze op de muren van zes luchtplaatsen schilderden.
Een groep studenten van Academie Minerva heeft de afgelopen weken verschillende landschappen geschilderd op de betonnen muren van zes luchtplaatsen in de cellencomplexen in Leeuwarden en Groningen. Frans Vos en Baukje Meindertsma, operationeel experts beveiliging bij Arrestantentaken, zetten de opdracht uit met als doel de omgeving voor de ingeslotenen te verrijken en een positiever perspectief te bieden. “De luchtplaatsen vormden saaie betonnen ruimtes waar je alleen met een blik naar boven, door het rasterwerk, het idee kreeg dat je buiten bent. Onze verantwoordelijkheid op het cellencomplex is de zorg voor ingeslotenen. Dat doen we zonder over hen te oordelen. We hebben immers te maken met verdachten en niet reeds veroordeelden. Vanuit die zorgtaak zijn we dit project gestart.”
Om het gewenste doel te bereiken moesten de ontwerpen aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moesten de schilderingen rustige en lichte natuurafbeeldingen met dieptewerking zijn, zonder vergaande abstractie of elementen zoals hekken of uitvergrote dieren.
Beschilderen van zes luchtplaatsen
In april presenteerden de studenten van Academie Minerva in groepen verschillende ontwerpen. Uit de inzendingen zijn zes schilderingen gekozen. Twee van deze ontwerpen waren bestemd voor het cellencomplex in Leeuwarden en vier voor het complex in Groningen. In de afgelopen weken werden de luchtplaatsen om de beurt beschilderd. Hierdoor bleef een deel van de luchtplaatsen ten alle tijden beschikbaar voor de tot driemaal-daagse luchtmomenten van de arrestanten. De schilderingen werden eind juli definitief afgewerkt en opgeleverd.
“Het was mooi om te zien dat een groep internationale studenten vol enthousiasme hier aan de slag was. Ook mooi dat zij de politie op een andere manier hebben leren kennen. Werken binnen een cellencomplex was voor velen van hen een bijzondere ervaring. De muurschilderingen zijn nu al aanleiding tot gesprekken onder onze medewerkers. Om een indruk te krijgen welk effect de schilderingen hebben op onze gasten, zal gedurende een maand een exit onderzoek worden gehouden. Wij kijken terug op een bijzonder geslaagd project.” aldus Frans Vos.