LELYSTAD/GRONINGEN - Maandagavond 6 november heeft de politie in Groningen drie mannen op heterdaad aangehouden in een onderzoek naar bankhelpdeskfraude. De drie worden verdacht betrokken te zijn bij meerdere oplichtingszaken.

Naar aanleiding van meerdere aangiftes van slachtoffers uit heel Nederland begon de politie een onderzoek naar die bankhelpdeskfraudezaken. Tijdens het onderzoek kwam de politie de drie verdachten op het spoor. Een 22-jarige man uit Muntendam en twee mannen van 21 jaar uit Groningen konden op heterdaad worden aangehouden toen zij een nieuw slachtoffer probeerde op te lichten. Meerdere aanhoudingen in het onderzoek sluit de politie niet uit.

Wat is bankhelpdeskfraude?


Bij bankpashelpdeskfraude bellen fraudeurs mensen thuis op en doen zich voor als bankmedewerkers. Ze maken het slachtoffer wijs dat hun bankrekening niet meer veilig is. Vervolgens komt er zogenaamd iemand van de bank de pinpas ‘met spoed’ bij hen thuis ophalen en wordt de pincode ontfutseld. Daarna wordt het geld snel weg gepind. In andere gevallen wordt gevraagd om software te installeren op hun computer waardoor de fraudeurs op afstand mee kunnen kijken op de computer en/of handelingen kunnen uitvoeren. Daarna volgt bijvoorbeeld de vraag om het hele banksaldo met één of meer overboekingen zogenaamd ‘veilig te stellen op een kluisrekening’. Dat is dan uiteraard een rekening van de oplichter.

Voorkom oplichting


Het beste advies blijft nog altijd om bij twijfel direct op te hangen en zelf uw bank te bellen. Banken zullen nooit zelf geld overmaken, u telefonisch vragen een transactie te doen, of u vragen om uw pincode. Ook komen ze nooit bankpassen of bijvoorbeeld iPads ophalen. Als u toch bent opgelicht, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk aangifte doet bij de politie en dat u uw bank informeert.

Wat moet ik doen als ik slachtoffer ben?

Online fraude komt heel veel voor. Bent u slachtoffer van online fraude? Misschien schaamt u zich ervoor. Dat is niet nodig. U bent niet de enige die dit overkomt. U heeft te maken met professionele (cyber)criminelen. Slachtofferhulp Nederland kan u helpen met emotionele ondersteuning na online fraude.

Tips?


Heeft u informatie over deze zaak die u nog niet hebt gedeeld? Help ons de daders op te sporen. U kunt ook anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem. Bel 0800-7000 of ga naar www.meldmisdaadanoniem.nl