GRONINGEN - Het wordt warmer en droger, maar ondertussen valt er ook vaker veel regen in één keer. Dat is extra te merken in de versteende delen van de stad. Er is gelukkig veel wat we zelf kunnen doen om onze leefomgeving bestand te maken tegen de effecten van klimaatverandering. Wethouder Glimina Chakor kwam met een initiatief om de binnenplaats van het tijdelijk stadhuis aan de Radesingel te vergroenen.


“Die binnenplaats was helemaal van steen. Er groeide niks, het was er ongezellig, het werd er bloedheet in de zomer en bij hevige regen stroomde het water er moeizaam weg”, vertelt Henk Mulder, projectleider bij Donker Groen. “Daarom hebben we in opdracht van de gemeente deze binnentuin gerealiseerd en vergroend.”

Gele steentjes
“Eerst haalden we alle stenen uit de binnenplaats. Samen met de gele steentjes uit de binnenstad, maakten we daar plantenbakken van.”

Tweedehands materialen
“Het is een circulaire tuin. Dat betekent dat we alleen tweedehands materialen gebruikten. De stenen, het grind, de hemelwaterafvoer, de regenton, de kleine steentjes in de wadi”, somt Henk op. “Ook het insectenhotel maakten we van oude materialen.”

Wadi
“Doordat we alle stenen uit de binnenplaats haalden en er grind voor in de plaats legden, stroomt het regenwater makkelijk weg. Ook de wadi draagt hier aan bij.” Een wadi is een verlaagd gedeelte in de tuin dat tijdens een regenbui met regenwater van het dak gevuld wordt via een open gootje. De wadi vangt het water tijdelijk op, waarna het langzaam in de bodem wegzakt. Dit heet infiltratie. Bij droog weer staat de wadi dus droog.

Muntthee
“Kijk, dit bankje stond eerst ook op een andere plek in de stad. Daarop kunnen de wethouders en andere bewoners van het stadhuis straks vergaderen. En zie je dat plantje?” zegt hij terwijl hij een groen plantje in de wadi aanwijst. “Dat is watermunt. Dan kan de wethouder, terwijl ze op het bankje zit, straks een lekker kopje muntthee drinken.”

Regenton
“De plantjes in de plantenbakken moeten tijdens warme dagen natuurlijk wel water krijgen. Dat kan met het water dat we opvangen in de regenton. De gieter staat al klaar.”

Hittestress
“Groen verkoelt”, aldus Henk. “Daarom maakten we, naast alle plantenbakken met bloemen en planten, een rek met klimplanten tegen de gevel. Dit helpt tegen hittestress. En het ziet er ook nog eens mooi uit.”

Klimaatadaptatie
Al deze maatregelen noemen we klimaatadaptatie; dat betekent dat we ons aan de nieuwe omstandigheden van het klimaat aanpassen. Net als de wethouder kan ook jij een kleine groene bijdrage leveren om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Kijk voor meer groene ideeën waar je zélf mee aan de slag kunt op groningenklimaatbestendig.nl.