GRONINGEN - De gemeente wil in 2030 afvalvrij zijn. Dat betekent dat we al ons afval op de juiste manier scheiden zodat het niet hoeft te worden verbrand, en kan worden hergebruikt. In 2026 wil de gemeente 74% van al het huishoudelijk afval scheiden. Deze tussendoelstelling is bijna behaald. We zijn dus op de goede weg. Maar hoe zorgen we er samen voor dat we in 2030 100% van het afval scheiden en hergebruiken? Daar kun je als inwoner over meebeslissen tijdens het Burgerberaad Afval.

“We zoeken 120 mensen die mee willen denken over de vraag: hoe zorgen we blijvend voor minder afval in onze gemeente?” Dat zegt Oelviya Visscher, adviseur Afval en Circulariteit bij de gemeente.

“Die 120 mensen vormen het burgerberaad. Zij zijn een afspiegeling van de inwoners van onze gemeente. Je kunt dan denken aan postcodegebied, gender, opleidingsniveau, leeftijd en het type container waar mensen gebruik van maken.”

Burgerberaad Afval

Mirjam Wijnja, wethouder Stadsbeheer en Participatie, benadrukt het belang van een burgerberaad: “Een burgerberaad is relatief nieuw in Nederland. In Groningen hebben we het nog niet eerder toegepast. Met een burgerberaad komen inwoners bij elkaar om over een onderwerp te praten, in dit geval over afval. Iedere inwoner heeft daar dagelijks mee te maken. We stellen het burgerberaad de vraag: hoe zorgen we blijvend voor minder afval in onze gemeente? Inwoners weten als geen ander wat zij nodig hebben om plannen te laten slagen. Een burgerberaad is belangrijk omdat plannen beter worden als inwoners daarover hebben meegedacht.”

In gesprek

Oelviya: “Wij proberen ons te verplaatsen in onze inwoners, maar er zijn misschien oplossingen die we over het hoofd zien. Het burgerberaad kan helpen om nieuwe oplossingen aan te dragen. Bij een burgerberaad is het niet de bedoeling om elkaar te overtuigen. Het is juist de bedoeling om naar elkaar te luisteren. Begrip voor elkaar te krijgen en dan samen tot oplossingen en een advies te komen. Ook wordt gekeken of de adviezen haalbaar zijn; is er bijvoorbeeld genoeg geld om deze plannen uit te voeren? De gemeenteraad beslist uiteindelijk welke adviezen worden overgenomen.”

De weg naar een afvalvrije gemeente

“We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om mee te doen”, gaat Oelviya verder. “Dan komen we tot oplossingen waar zoveel mogelijk mensen iets aan hebben. In januari worden daarom 15.000 brieven gestuurd naar willekeurige adressen. Als je een brief krijgt kun je je online aanmelden voor het burgerberaad. Wie zich aanmeldt wordt gevraagd om een aantal gegevens in te vullen. Die worden gebruikt om 120 mensen te selecteren, die samen een afspiegeling van al onze inwoners zijn.”

Wil je meedoen?

Oelviya: “Het burgerberaad komt zes keer bij elkaar. Je krijgt een vergoeding per keer dat je aanwezig bent, we zorgen voor tolken van anderstaligen en tegemoetkoming voor kinderopvangkosten. Voorkennis is niet nodig. Tijdens de eerste bijeenkomst wordt alles uitgelegd. Zo proberen we het voor iedereen mogelijk te maken om mee te doen. We roepen dan ook iedereen die een brief krijgt op om zich aan te melden en mee te denken over de vraag hoe we samen voor minder afval zorgen.”

Meer weten? Kijk dan op deze pagina