GRONINGEN - Op de plek waar vroeger de Hunzecentrale stond met haar vijf karakteristieke pijpen, komt de nieuwe buurt Vief Kwartier. Vief Kwartier wordt een gemengde stedelijke buurt met zo’n 315 woningen, ruimte voor voorzieningen zoals een hotel, kantoren en winkels, en een park in het hart. Inzet is dat alle gebouwen worden gemaakt van hoofdzakelijk houten modulaire componenten die volledig herbruikbaar zijn. Wethouder Rik van Niejenhuis en directeur ABC Vastgoed Patrick Schlick tekenden op Let’s Gro de samenwerkingsovereenkomst voor verdere planvorming en realisatie van Vief Kwartier.


“Voor de ontwikkeling van P2 hebben we als gemeente een partnerselectie gedaan. In het consortium onder leiding van ABC Vastgoed hebben we een partner gevonden die antwoord geeft op de vraagstukken van deze tijd: duurzaamheid, circulariteit, klimaatbestendigheid en betaalbaarheid. Bovendien wordt met Vief Kwartier een levendig en groen hart toegevoegd aan Europapark. Dat was een grote wens van de stad, de huidige bewoners en ondernemers in de wijk.” vertelt wethouder Rik van Niejenhuis. “Met het park worden bestaande groenstructuren in Europapark met elkaar in verbinding gebracht, zodat mooie routes en plekken ontstaan voor sport en recreatie.”

Een flinke uitdaging was de nog aanwezige fundering van de oude Hunzecentrale. De vraag was of deze opnieuw te gebruiken is. Uit onderzoek is gebleken dat dit grotendeels kan. Directeur Patrick Schlick: “Dat heeft alles te maken met onze voorgestelde bouwmethode. Door te werken met grotendeels houten componenten is er naast de hoge duurzaamheid ook sprake van een veel lichtere belasting op de fundering waardoor hergebruik mogelijk is. De terrasvormige houtbouw met groen- en zonnedaken trappen af naar het park in het midden. Hierdoor ontstaat een open, prettige en lichte buurt om te wonen, werken en te verblijven.” ABC Vastgoed werkt in het project samen met o.a. de architectenbureaus vector-i uit Groningen en EFFEKT uit Kopenhagen, landschapsarchitectenbureau Felixx uit Rotterdam, Traject als duurzaamheidsadviseur en de ingenieurs van BREED ID uit Den Haag voor de fundering.

Op Vief Kwartier is ruimte voor een gemengd programma van zo’n 62.000 m2. Van deze omvang is 50% voor wonen bestemd en 50% voor andere functies, zoals kantoren en hotel. Er komt in ieder geval 20% sociale huur en ook middeldure huur, betaalbare koop en wat duurdere koop. Voor de bouw van de sociale huur is een intentieovereenkomst gesloten met woningbouwcorporatie Lefier. Vief Kwartier wordt in fasen gebouwd. Als eerst is de hoek Boumaboulevard – Van Elmptstraat aan de beurt. Om woningen op deze plek toe te voegen is een wijziging van het bestemmingsplan nodig.

Europapark

Het Europapark is een jonge buurt aan de zuidoostkant van de stad Groningen. Velen kennen het Europapark van het FC Groningen stadion en van het treinstation, maar er staan inmiddels ook al ruim 1.100 woningen. Momenteel bouwt woningbouwcorporatie Nijestee er 108 sociale huurappartementen. Daarmee komt het totale aandeel sociale huur op het Europapark op 30%. Waar het Europapark ooit vooral is bedacht als kantoorlocatie met aanvullende functies, wordt het inmiddels ontwikkeld als een gemengd stedelijk gebied waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd kan worden. Meer informatie over Europapark staat op gemeente.groningen.nl/europapark