Om graffiti als kunst te stimuleren zijn er in 2017 vier locaties in de openbare ruimte aangewezen. Ook zijn er tien schaftketen ter beschikking gesteld. Het project wordt uitgevoerd door de stichting Urban House Groningen en wordt verlengd tot 2026. Het doel is om de stad er aantrekkelijker uit te laten zien.
Graffitikunstenaars kunnen momenteel terecht in de fietstunnel tussen Reitdiephaven en Vinkhuizen en de fietstunnel van de Noordzeebrug. Ook op de muren onder het viaduct aan de Van Iddekingeweg kan geoefend worden. De locatie op het CiBoGa-terrein is vanwege nieuwbouw niet meer in gebruik.
Het is belangrijk dat kunstenaars legaal kunnen oefenen. Dit kunnen ze doen op de aangewezen plekken. Tegelijkertijd blijft de gemeente Groningen optreden tegen illegale graffiti.
De gemeente is samen met particulieren in de binnenstad op zoek naar oplossingen om de overlast van illegale tags en bekladdingen te beperken. Dit kan bijvoorbeeld gevelbeplanting op blinde muren zijn. Een andere oplossing is het plaatsen van street art, zoals bijvoorbeeld is uitgevoerd door Klaas Lageweg aan de Radesingel.
De kosten voor het verwijderen van illegale graffiti en andere vormen van bekladding bedragen jaarlijks gemiddeld 50 duizend euro.