GRONINGEN - De provincie Groningen, de gemeenten Het Hogeland, Eemsdelta en Groningen, Groningen Seaports, WarmteStad, Gasunie en Enpuls gaan nauwer samenwerken om een warmtenet te ontwikkelen. Dit warmtenet kan in de toekomst 80.000 woningen en gebouwen verwarmen zonder aardgas. De betrokken partijen onderzoeken of dit haalbaar is en hoe ze dit het beste kunnen aanpakken.
Minder aardgas, meer duurzame warmte
Het doel is om gebouwen in de regio vóór 2035 aardgasvrij te maken op een duurzame manier. Warmtenetten spelen hierin een belangrijke rol, omdat ze huizen en gebouwen kunnen verwarmen met restwarmte die anders verloren zou gaan.
In Groningen is al ervaring opgedaan met een volledig publiek warmtenet, dat als voorbeeld dient voor andere plekken in Nederland. De samenwerking moet ervoor zorgen dat meer inwoners in Groningen kunnen profiteren van duurzame, betrouwbare en betaalbare warmte.
Restwarmte gebruiken voor woningen
Als dit plan doorgaat, kunnen veel huizen en gebouwen in Groningen en omliggende dorpen worden aangesloten op het warmtenet. De warmte komt uit industriegebieden in de Eemshaven en Delfzijl. Nu verdwijnt een groot deel van deze warmte in de lucht of in de Waddenzee, maar met het warmtenet kan het worden gebruikt om woningen te verwarmen.
Voor bewoners en gebouweigenaren kan een aansluiting op het warmtenet een voordelige keuze zijn. Omdat de warmtenetten in publieke handen zijn, blijft de warmteprijs betaalbaar en zonder winstoogmerk. Bovendien helpt het gebruik van warmtenetten om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen, wat steeds belangrijker wordt door de groeiende vraag naar stroom.
Samenwerking en steun zijn nodig
De afgelopen jaren hebben de betrokken partijen onderzocht of het warmtenet haalbaar is. De techniek is er, maar succes hangt ook af van goede afspraken over levering, transport en distributie van warmte. Daarnaast is steun van de Rijksoverheid nodig om het project te realiseren.
Volgende stap: samenwerkingsovereenkomst
Om dit project verder te brengen, ondertekenen de provincie, gemeenten, Groningen Seaports, Gasunie, WarmteStad en Enpuls een samenwerkingsovereenkomst. Dit betekent dat er concrete afspraken worden gemaakt over de verdere uitwerking van het warmtenet. Met deze samenwerking zetten de partijen zich in voor een duurzame en aardgasvrije toekomst voor Groningen.