GRONINGEN - ‘Samen met jou proberen we je huishoudelijke apparaten en kleding te repareren voor een duurzamere wereld, want weggooien is zonde.’ Dat is het motto van de vele Repaircafés die Groningen rijk is. Als inwoner kun je bij het Repaircafé terecht met al je kapotte spullen. Van een stoel met een wiebelige poot of een kledingstuk met gat tot een koffiemachine, lamp of stofzuiger die dienst weigert. Vrijwilligers proberen de spullen samen met jou te repareren en zo een steentje bij te dragen aan een duurzamere samenleving.

Het concept Repaircafé ontstond in 2009 in Amsterdam en is bedacht door Martine Postma. Twee jaar later richtte Adri Groenendal het eerste Repaircafé in Groningen op, in de Holm aan de Folkingestraat. Later verhuisden ze naar de Munnekeholm en sinds begin dit jaar heeft Repaircafé Centrum een nieuwe thuisbasis gevonden aan de Akerkhof Zuidzijde 22, waar ze samenwerken met Humanitas. Het doel? Het stimuleren van bewuster grondstoffengebruik en het verkleinen van de afvalberg.

Praktisch

Adri: “Ik wilde bijdragen aan een fossielloze samenleving. We moeten met z’n allen toch een beetje bewuster met onze grondstoffen omgaan. Maar het moest wel praktisch zijn. Toen ik hoorde van het Amsterdamse Repaircafé dacht ik: dát is concreet! Direct repareren, direct resultaat én direct plezier”, zegt Adri enthousiast. Alles wat het niet meer doet is welkom en komt in aanmerking voor reparatie. “Dat is gratis, hoewel een kleine bijdrage op prijs wordt gesteld. Daar kunnen we weer materialen van kopen”, legt hij uit.

Vrijwilligers

Naast Repaircafé Centrum, zijn er nog twaalf locaties in onze gemeente. Gereedschap en materialen zijn aanwezig. Elk Repaircafé wordt gerund door vrijwilligers en heeft weer andere deskundigen in huis, zoals een elektricien, timmerman of kleermaker. “Heb je een beetje verstand van huishoudelijke apparatuur? Of kun je goed kleding repareren? En ben je bereid om één keer per maand je middag op te offeren? Dan is dit bij deze een oproepje”, zegt Adri lachend. “We kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken, zeker sinds we tegenwoordig elke maand open zijn. Maar zie het niet als opoffering, het is echt hartstikke leuk én leerzaam. De reparateurs leren ook van elkaar.”

Ontmoetingsplek

Volgens Adri gaat het niet alleen om repareren. “Het Repaircafé is ook een sociale ontmoetingsplek. Mensen komen met een kapotte stofzuiger, maar blijven voor een kop koffie en een goed gesprek. We hebben ook een leestafel waar je lekker de krant kunt lezen. Het is vaak heel gezellig.” Het mooiste aan het Repaircafé? “Wanneer iemand iets leert, als ze begrijpen hoe iets werkt. Als mensen ervaren dat ze zelf een kleine reparatie kunnen doen, geeft dat enorm veel voldoening”, besluit Adri.



Kijk voor alle locaties van het Repaircafé en de openingstijden op groningenafvalvrij.nl