GRONINGEN - Om huiselijk geweld en kindermishandeling onder migranten en statushouders te voorkomen, zet de gemeente Groningen in op een netwerk van sleutelpersonen, professionals en ervaringsdeskundigen. Deze sleutelpersonen – die hun culturele kennis en ervaring inzetten – spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van statushouders en het bespreekbaar maken van deze thema’s binnen gemeenschappen.

Afsaneh Moghadam, projectleider huiselijk geweld & kindermishandeling onder migranten en statushouders bij de gemeente Groningen, is trots op het aantal sleutelfiguren en netwerkpartners dat meedoet aan de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. “We zitten inmiddels op twintig personen, waarvan vier gemeenteraadsleden. Het is een mooi begin, maar we zoeken nog veel meer. Sleutelpersonen zijn enorm belangrijk in de preventieve aanpak van huiselijk geweld onder statushouders en migranten.”

Niet geaccepteerd

We bieden nieuwkomers inzicht in de opvoedings- en samenlevingsnormen in Nederland, zodat zij zich gesteund voelen in het vinden van een evenwicht tussen hun eigen achtergrond en de nieuwe omgeving. Afsaneh legt uit: “We willen nieuwkomers duidelijk maken dat kindermishandeling en huiselijk geweld in Nederland niet geaccepteerd worden.” We doen dit door sleutelfiguren in te zetten, die de taal spreken en de cultuur begrijpen.” Dhiya Alyan, een sleutelfiguur geboren in Irak, geeft bijvoorbeeld les in kinderopvoeding in het AZC. “Ik leg gezinnen uit dat je kinderen ook kunt opvoeden zonder een klap te geven.”

Kracht van het netwerk

De kracht van het netwerk wordt steeds zichtbaarder. Twana Salim Tawelay, van Koerdische afkomst, vertelt dat trots een belangrijke rol speelt binnen de Arabische cultuur. “Vrouwen durven vaak niet te zeggen dat er in het gezin geweld is, omdat het gezien wordt als een schande voor het gezin.” Asifa Karimi uit Afghanistan ervaart hetzelfde. “Doordat we met het netwerk werken, kunnen we uitleggen dat men in Nederland veel minder oordeelt en dat je hier anoniem hulp kunt zoeken.”

Stress en onzekerheid

Amal Naeim, die in Syrië advocaat was, wijst op de stress en onzekerheid waarmee veel statushouders kampen. “Ze willen zich aanpassen aan onze cultuur, maar zijn bang terug te moeten naar hun land van herkomst, waar juist die andere normen en waarden heersen. Deze onzekerheid veroorzaakt stress, en we zien duidelijk dat er meer huiselijk geweld is onder statushouders dan onder mensen die weten dat ze mogen blijven.”

Netwerkbijeenkomst

Drie keer per jaar is er een netwerkbijeenkomst waar de rol van sleutelpersonen centraal staat. Afsaneh benadrukt: “Sleutelpersonen kunnen zowel individuen met een migratieachtergrond als organisaties zijn die werken met migranten en statushouders en toegang hebben tot deze gemeenschappen om kennis over te dragen. Ik zie het netwerk als een stevige tafel die alleen overeind blijft als alle poten even sterk zijn: alle hoeken van de samenleving zijn nodig in deze aanpak, zodat gezinnen veilig en gelukkig kunnen leven.”