GRONINGEN - Het Spoorkwartier is een stap dichterbij. Het college van B&W heeft het concept stedenbouwkundig plan vastgesteld voor deze nieuw te bouwen wijk aan de zuidkant van het Hoofdstation. Het Spoorkwartier wordt een moderne stadswijk met woningen, kantoren en winkels. Met de komst van de zuidentree en het nieuwe Zuidplein krijgt Groningen een nieuwe verbindingsroute voor fietsers en voetgangers tussen het station en de zuidelijke wijken.
Het concept stedenbouwkundig plan beschrijft de visie, de ruimtelijke uitgangspunten en de kaders voor de nieuwe wijk Spoorkwartier. Waar lange tijd een rangeerterrein was, tussen het Hoofdstation en de Rivierenbuurt, ontwikkelt zich de komende jaren een levendige wijk. Wethouder Rik van Niejenhuis: “Spoorkwartier wordt een heel nieuw stuk stad waar mensen kunnen wonen, werken en verblijven. Een bijzonder stuk stad met een hoge dynamiek op het OV-knooppunt en tegelijkertijd een hele fijne plek om te zijn door al het groen en de voorzieningen.”
Gemengd woon-werkgebied
Het Spoorkwartier wordt een hoogstedelijk gebied. De wijk krijgt circa 400 koop- en huurappartementen in verschillende prijsklassen, voor alle doelgroepen. De ontwikkeling van het Stationsgebied biedt de kans om een topkantorenlocatie in Groningen te creëren, met circa 30.000 m2 aan kantoorlocaties. Met name aan het Zuidplein komt ook ruimte voor horeca, hotels en maatschappelijke voorzieningen.
Groen, duurzaam en autoluw
Bomen en andere planten dragen bij aan de luchtkwaliteit en gaan opwarming tegen. Groen komt daarom terug in de openbare ruimte, op gevels en daken, en in binnentuinen. Het Zuidplein krijgt een klimaatbestendige inrichting. Ook worden de gebouwen op duurzame wijze verwarmd en gekoeld. Voetgangers en fietsers staan centraal. Het gebied wordt autoluw. Parkeren kan in een centrale parkeergarage die bereikbaar zal zijn vanaf het Emmaviaduct.
Zuidplein
Het hart van het Spoorkwartier wordt het Zuidplein. Dit plein sluit aan op de nieuwe reizigerstunnel onder het Hoofdstation. Het vormt een nieuwe verbinding voor fietsers en voetgangers tussen de zuidentree van het Hoofdstation en de Parkweg, Rivierenbuurt en het Stadspark.
Muziekcentrum
In het concept stedenbouwkundig plan is ruimte gereserveerd voor het nieuwe muziekcentrum, als opvolger van De Oosterpoort. Het Spoorkwartier is de voorkeurslocatie van het college en de gemeenteraad. Naast het Stationsgebied onderzoekt de gemeente ook de mogelijkheden van de Suikerzijde. Het college van B&W besluit naar verwachting eind 2024 over de locatie van het muziekcentrum. Mocht de keuze niet op het Spoorkwartier vallen, dan wordt het concept stedenbouwkundig plan mogelijk aangepast.
Reageren op de plannen
Het Spoorkwartier is onderdeel van de aanpak van het Stationsgebied. Het college van B&W heeft het concept stedenbouwkundig plan Spoorkwartier en het concept beeldkwaliteitsplan vrijgegeven voor inspraak. Van 10 oktober t/m 21 november kunnen mensen hun reactie geven. De gemeente houdt informatiebijeenkomsten op 17 oktober voor de omgeving en op 22 oktober voor alle andere geïnteresseerden.
Vervolg
De gemeente werkt verder aan het ontwerp van het Zuidplein. Als alles voorspoedig verloopt, kan in 2026 de bouw van het Zuidplein beginnen. Daarna volgen de gebieden voor woningen, kantoren en winkels. Meer informatie staat op gemeente.groningen.nl/spoorkwartier.