GRONINGEN - Het wordt donkerder in de haven van Lauwersoog. Ondernemers en de Rijksuniversiteit Groningen willen samen met de provincie Groningen en de gemeente Het Hogeland de lichtuitstoot in de haven binnen drie jaar met 50 procent terugbrengen. Dat is goed voor mensen, vogels, vleermuizen en insecten, maar bespaart ook energie.
Maatregelen
Om de lichtuitstoot terug te brengen zijn allerlei maatregelen nodig aan de openbare verlichting, de verlichting aan de gebouwen en de steigers. De afgelopen twee jaar is onderzocht waar het meeste licht vandaan komt en hoe die hoeveelheid licht teruggebracht kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door dimlicht aan te brengen. Helemaal donker kan het niet worden omdat licht ook belangrijk is voor de veiligheid van de omgeving. Daarom worden op verschillende plekken sensoren aangebracht, waarmee het licht gemakkelijk aan- en uitgezet kan worden.
In gesprek
Voordat er maatregelen genomen worden, is er eerst uitgebreid gesproken met ondernemers en bewoners. De provincie en de gemeente vinden het belangrijk dat bewoners zich ook veilig blijven voelen als er minder licht is. Voor bedrijven is het noodzakelijk dat ze veilig kunnen werken. Het zogeheten 'Masterplan Donkerte' heeft als doel om het donker te krijgen waar het kan, en verstandig licht te gebruiken waar het moet.
Investeringsplan
Om de lichtuitstoot terug te dringen hebben ondernemers, het Havenbedrijf Lauwersoog, de Rijksuniversiteit Groningen, de gemeente Het Hogeland en de provincie Groningen een investeringsplan gemaakt. De kosten van het plan zijn € 1.6 miljoen. Hiervoor hebben de partijen subsidie aangevraagd bij het Waddenfonds maar het bedrijfsleven, de haven, de provincie en de gemeente betalen zelf ook mee. Voor de zomer hopen ze duidelijk te hebben of de investeringen door kunnen gaan.