GRONINGEN - Noordelijke overheden zijn verbaasd dat het ministerie geen gehoor geeft aan eerdere oproepen om voor aanleg van stroomkabels in de Waddenzee ook een aanpak te onderzoeken die een betere structurele oplossing voor toekomstige windenergieprojecten is. En die de aanleg door kwetsbare natuurgebieden en hoogwaardige landbouwgronden voorkomt. Zij pleiten met een gezamenlijke zienswijze nogmaals bij de minister van Klimaat en Groene Groei, Sophie Hermans, om de voorkeur te geven aan de zogeheten Eemshaven-tunnelvariant.
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei geeft in haar plannen voor de aanleg van stroomkabels van windparken op zee naar de Eemshaven de voorkeur aan de Schiermonnikoog Wantijroute. Voor waterstofproductie op zee geeft zij de voorkeur aan een leiding via de Ameland Wantijroute of de Zoutkamperlaagroute. Daarmee wil het ministerie dus meerdere keren door het kwetsbare Waddengebied en hoogwaardige landbouwgebieden.
De regionale overheden steunen de energietransitie en de aanlanding van windenergie en dringen er bij het Rijk op aan te kiezen voor een toekomstbestendige infrastructuur. De Eemshaven-tunnelvariant is een geboord tunnelsysteem onder het UNESCO werelderfgoed Waddengebied. Dit sluit beter aan bij economische ambities en toekomstige aanlandingen van windenergie. En met minder nadelige effecten op de omgeving. Doe het in één keer goed en maak daarin wel tempo!
Zienswijze
Het Rijk draagt de verantwoordelijkheid voor een duurzame en strategische energietransitie. De plannen hiervoor zijn openbaar en iedereen heeft de mogelijkheid t/m 10 april om hierop te reageren in de vorm van een zienswijze. Meer informatie is te vinden op de website van het Rijk. Samen met negen andere overheden hebben wij deze week een gezamenlijke zienswijze ( PDF-bestand, 390 KB) ingediend, om te pleiten voor de Eemshaven- tunnelvariant. Vervolgens kan het Rijk dit meenemen in het definitieve programma, zodat de minister daar rond de zomer een besluit over kan nemen.